12. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Sayfa 213 Cevapları Ordinat Yayınları
HAZIRLIK
1. Tirat, manzum tiyatro, müzikal ve oratoryo hakkında araştırma yapınız. Bu türlerin sahnelenişi hakkında bilgi edininiz (2. etkinliğe yöneliktir. ).
- Tirat : Tek bir karakterin uzun ve duygusal konuşmasıdır, genellikle diğer karakterlerle etkileşim içermez.
- Manzum Tiyatro : Şiirsel bir dil kullanılarak yazılmış tiyatro eserlerini ifade eder, dramatik etkiyi artırmak için kullanılır.
- Müzikal : Sahnedeki müzik, şarkı ve dansın yoğun olarak kullanıldığı tiyatro türüdür, genellikle karakterlerin duygularını ve hikayenin ilerleyişini vurgular.
- Oratoryo : Genellikle büyük orkestra ve koro eşliğinde sahnelenen müzikal bir drama türüdür, dini, tarihi veya edebi temalara dayanır ve büyük sahnelerde sunulur.
2. Tiyatroda projeksiyon, ses, ışık vb. teknik imkânlardan yararlanma seyircide nasıl bir etki bırakabilir? Tartışınız.
Cevap : Tiyatroda projeksiyon, ses, ışık gibi teknik imkânların kullanılması, seyircide çeşitli etkiler bırakabilir.
Teknik imkânların tiyatroda kullanımı, seyirci üzerinde çeşitli etkiler bırakabilir. Işıklandırma, ses efektleri ve projeksiyon gibi unsurlar, sahnenin atmosferini belirleyerek seyircinin duygusal tepkilerini etkileyebilir. Ayrıca, dikkat çekme ve odaklanmayı sağlayarak hikayenin anlatımını destekleyebilirler. Sonuç olarak, teknik imkânların ustaca kullanılmasıyla tiyatro deneyimi daha etkileyici ve unutulmaz hale getirilebilir.
3. Türkiye’de köyden kente göç hareketleri ne zaman başlamıştır? Sonuçları neler olmuştur? Araştırınız ( Metni anlama ve çözümleme 11. soruya yöneliktir. ).
Cevap : Ülkemizde 1927 – 1950 yılları arasında iç göç çok fazla yaşanmamakla beraber, özellikle sanayi devrimi ile beraber kentlerin çekiciliğinin artması, kırsalda da itici güçlerin devreye girmesiyle 1950 sonrasında başlangıçta kırdan kente ve sonraları da kentten kente göç hareketleri hızlanmaya başlamıştır.
Köyden Kente Göçün Sonuçları
- Göçün hızlı bir şekilde gerçekleşmesi planlamaların yapılamamasına, yapılan planların hayata geçirilememesine sebep oldu.
- Çarpık kentleşme, alt yapı yetersizliği oluştu.
- Belediyelerin önemi ve iş yükü arttı.
- Kır-Kent nüfusundaki hızlı değişim yatırımların kente kaymasına yol açtı.
- Konut sıkıntısı ve gecekondulaşma ortaya çıktı.
- Eğitim, sağlık gibi hizmet alanlarında kentler mevcut nüfusu taşıyamayacak hale geldi.
- Yerli halk ve göç edenler arasında kültürel sorunlar ortaya çıktı.
- Kentlerde ekonomik anlamda hızlı büyüme ve iş kollarında çeşitlilik arttı.
4. Absürt ( uyumsuz ) tiyatro hakkında araştırma yaparak bu türün özelliklerini defterinize yazınız (4. etkinliğe yöneliktir. ).
Cevap : Herhangi bir konu bütünlüğü bulunmayan, genellikle doğaçlamaya dayalı tiyatro oyunlarına absürt tiyatro denir. Uyumsuz tiyatro adıyla da bilinen bu oyunların ortaya çıkmasında Tristan Tzara tarafından kurulan Dadaizm akımının etkili olmuştur.
- Uyumsuz tiyatroda mesaj verme kaygısı yoktur. Bu türün kurucuları didaktik olmayı reddeder. Absürt tiyatronun temsilcilerine göre bir sanat eserinin temel amacı izleyicilere bir şey öğretmek değildir.
- Diyaloglar serbest çağrışıma dayalıdır. Oyuncu istediği yerde doğaçlama yapabilir.
- Dadaizm akımının temel mottolarından biri olan “Saçma ama anlamsız değil” mottosu, absürt tiyatro için de geçerlidir.
- Bu tür oyunlar yoruma açıktır. Oyundaki anlam izleyiciden izleyiciye göre değişebilir.
- Klasik tiyatrodaki giriş gelişme sonuç bölümü uyumsuz tiyatro oyunları için geçerli değildir.
- Karakterlerin hareketleri ve hareketleri abartılıdır.