12. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları Meb Yayınları
UYGULAMA
Aşağıdaki grafikte 1946-2020 yılları arasında bölgelere göre ülke içi veya ülkeler arası çatışma sayıları verilmiştir (Uppsala Çatışma Verileri Programı, 2021).
Verilen grafiğe ve ön bilgilerinize göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Dünya üzerinde yaşanan çatışmalar, belirtilen yıllarda bölgeler düzeyinde nasıl bir seyir izlemiştir?
Cevap : Grafikte görülenlere göre çatışmalar zaman içinde tüm bölgelerde dalgalanmalar göstermiş, ancak Asya ve Afrika’daki çatışmaların sayısının özellikle 1970’lerden itibaren arttığı, 1990’larda zirveye çıktığı ve 2000’lerden sonra hafif düşüşlerle yüksek seviyelerde seyrettiği görülmektedir.
2. Çatışmalar daha çok hangi bölgelerde yaşanmaktadır? Çatışmaların bu bölgelerde yoğunlaşmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap : Çatışmalar özellikle Asya ve Afrika bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Bu yoğunlaşmanın nedenleri arasında siyasi istikrarsızlık, etnik ve dini farklılıklar, doğal kaynaklar üzerindeki rekabet ve yönetimdeki güç boşlukları olabilir.
3. Enerji üretimi ve teknolojide yaşanan dönüşüm, küresel iklim değişikliğinin etkileri ile birlikte düşünüldüğünde gelecekte hangi bölgelerde ve ne tür mekânsal unsurların paylaşımında daha fazla çatışma riski görülebilir? Düşüncelerinizi örneklendirerek açıklayınız.
Cevap : Enerji üretimi ve teknolojideki dönüşüm ile iklim değişikliğinin etkileri göz önüne alındığında, gelecekte enerji kaynaklarına ve suya erişim konusunda Orta Doğu ve Afrika gibi bölgelerde artan çatışma riski olabilir. Özellikle nadir metaller ve temiz su kaynakları gibi kritik mekânsal unsurların paylaşımı, bu bölgelerdeki gerilimleri artırabilir.
3.10. ARA DEĞERLENDİRME
1. Günümüzde ülkeler arasında yaşanan çatışmalarda ön plana çıkan mekânsal unsurlar nelerdir?
Cevap : Günümüzde ülkeler arasındaki çatışmalarda ön plana çıkan mekânsal unsurlar arasında sınırlar, su kaynakları, stratejik bölgeler, maden yatakları ve enerji kaynakları yer almaktadır.
2. Dünyada yaşanan çatışmaların sona ermesi, anlaşmazlıkların çözülmesi ve barışın inşa edilmesi için neler yapılabilir?
Cevap : Çatışmaların sona erdirilmesi ve barışın inşası için uluslararası arabuluculuk ve diplomasi mekanizmalarının güçlendirilmesi, ve anlaşmazlıkların adil ve sürdürülebilir çözümlere kavuşturulması için katılımcı, şeffaf ve çok taraflı diyalog platformlarının oluşturulması önemlidir.