Fransız İhtilali’nin Osmanlı Devleti’ndeki Demokratikleşme Sürecine Etkileri Neler Olabilir
Fransız İhtilali 1789-1799 yılları arasında gerçekleşmiştir. Sonuçları Dünya tarihini derinden etkilemiştir. Fransız İhtilalinin Osmanlı Devletine etkileri hem olumlu, hem de olumsuz yönde olmuştur. Fransız İhtilâli’nin etkileri yayıldıkça Osmanlı devlet adamları, vatandaşlık haklarının korunması, yargı güvencesi, din ayrımı yapılmaksızın eşitlik gibi ilkeleri benimsemişlerdir. Egemenliğin millete ait olduğu fikrinin ve demokrasi anlayışının Türk toplumuna yerleşmesinde Fransız İhtilâli’nin olumlu katkıları olmuştur.
Osmanlı Devleti’nde Tanzimat Fermanı ve Kanun-i Esasi’nin ilan edilmesi, yönetim, askerlik, eğitim ve ekonomik alanlarda yeniliklerin yapılması bu durumun göstergesidir. Fransız İhtilâli’nin olumsuz etkisi milliyetçilik akımının ülkedeki Müslüman olmayan topluluklar arasında hızla yayılması olmuştur. XIX. yüzyılda milliyetçilik akımının etkisiyle ülkede isyanlar çıktı. XIX. yüzyıl Osmanlı Devleti açısından “Ayaklanmalar Yüzyılı” olmuş ve devlet dağılmaya başlamıştır.
Fransız ihtilali, eşitlik, milliyetçilik, adalet gibi düşüncelerin yayılmasıyla oluşmuştur. Demokratik devlet de aynen bu düşüncelere sahip olduğu için Osmanlı Devleti ve onun gibi bir çok devlette demokratikleşme süreci hızlanmıştır.
Halk, kendi devletini, yani kendi milletinden olan insanları toplayıp, Osmanlı ve bunun gibi devletlerden ayrı, bağımsız, ve kendilerini yönetebilecekleri bir devlet istedikleri için isyanlar ve ayaklanmalar başladı. Bu ayaklanmaları önlemek için düşünce akımları ortaya çıktı. Buna da Sanayi İnkılabı eklenince 1. Dünya Savaşının olması bir oldu.
Kaybettiğimiz toprakları geri almak ve özgürlüğümüzü sağlamak için de ‘. Dünya Savaşına girdik. Kaybettiğimiz topraklardan çoğunu aldık ve böylece milli sınırlarımız belli olmuş oldu.