Fil hastalığı nasıl bir hastalıktır

Fil hastalığı nasıl bir hastalıktır, hastalığın nedenlerini ve tedavi süreci hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fil hastalığı, başka bir deyişle lenfödem, lenf sıvısını taşıyan lenf kanallarının yapısının bozulmasıyla oluşan ve vücudun çeşitli bölgelerinde şişmelere neden olan bir hastalıktır. Vücut görüntüsünün bozulması, şişen yerlerin kaba görünmesi ve fil derisiyle benzerlik göstermesinden ötürü hastalığa bu isim verilmiştir.

HASTALIĞIN NEDENLERİ NELERDİR?

Fil hastalığının nedenleri çeşitlidir. Genel olarak lenf sıvısının dolaşıma girmesi gerekirken doku aralarına ve deri altına yayılması sonucu meydana gelir. Paraziter durumlar dışında kanser, kanser sonrası görülen ışın tedavisi, bazı ameliyatlarda hasar gören lenf yolları, travmalar, mantar hastalıkları başlıca sebeplerdir. Tropik bölgelerde ise bu hastalığa çoğunlukla sivrisineklerin getirdiği parazitler yol açar.

Yuvarlak biçimli solucan parazitlerin üreme sırasında bıraktıkları larvalar, sivrisinekler yoluyla insan vücuduna taşınır, lenf yollarına zarar vererek hastalığı ilerletir. Özellikle Sudan, Etiyopya, Kenya, Uganda, Tanzanya ve Hindistan’da sıkça rastlanır. Türkiye’de ise Antalya, Samsun, Elazığ, Çubuk illerinde görülmüştür. Lenfödem, bu bölgelerde insanların sivrisineklerden korkmasına sebep olmuş ve cibinlik, sineklik gibi önlemler alma zorunluluğu yaratmıştır. Ayrıca sinek ilacı tüketimi artmıştır.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Başlıca belirtileri vardır ve hastalığın dışarıdan gözlemleyerek anlaşılması güç değildir fakat vücudun çeşitli bölgelerinde farklı etkilere sebep olan parazitler de mevcuttur. Yüz, ayak, bacak, kollarda şişme, parmak ve bilekleri hareket ettirirken güçlük çekme, giysilerin ve saat, bileklik gibi aksesuarların dar gelip deriyi sıkması, derinin renk değiştirmesi yaygın olarak görülür. Öksürük ve ateşlenme de bu belirtilere eklenebilir ancak hastalığın kesin tanısı, kan testinin sonucuna bakılarak konur.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi yöntemlerinin en başında temizlik gelir. Hastalar bu süreçte hijyene, temizliğe gereğinden fazla önem vermelidir. Bir diğer tedavi yöntemi fizyoterapidir. Bu yöntem sayesinde hastanın lenf dolaşımı sağlanır. Cerrahi uygulamayla eşzamanlı yapılabilir. Manuel Lenf Drenajı isimli özel masaj tekniği de oldukça etkili bir tedavidir. Masajın amacı da aynı şekilde vücutta lenf akışını sağlamaktır.

Her hasta ve hastalık derecesi için değişebilen masaj tekniğini fizyoterapist belirler. Ameliyat ve ilaç tedavisi hastalığın ciddiyetine göre uygulanır. İlaç olarak antibiyotik daha çok tercih edilir çünkü bakterileri yok ederek parazitlerden de kurtulmak amaçlanır. Tedavi bittikten sonra kişiye özel tasarlanan sıkı çoraplar hastaların hayatlarının bir parçası olur. Fil hastalığının tekrar edip etmediği aylık kontrollerle takip edilir.

Çok da yaygın sayılmayan fakat çabuk ilerleyen bu hastalığın tanısı mümkün olduğunca erken konmalıdır ve tedaviye hemen başlanmalıdır. Tedavi yarıda bırakılmamalıdır, aksi takdirde kötü sonuçlar doğurabilir. Unutulmamalıdır ki lenfödem, çaresi olan bir rahatsızlıktır.

11. SINIF KÖK-E YAYINLARI BİYOLOJİ DERS KİTABI CEVAPLARI

Yorum yapın