Türkiye nüfusunun azalması ve yaşlı nüfus oranının artması, Türkiye açısından ne tür sorunlar ortaya çıkaracaktır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Gelişmiş ülkelerde nüfus artış oranları azdır. Bu ülkelerde nüfus artış oranları % 0 -1 arasında bulunmaktadır. Genç nüfus bu ülkelerde az olup yaşlı nüfus artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde 65 yaş üstündeki nüfus 150 milyondan fazladır. Bu sayı önümüzdeki yıllarda sürekli artacaktır. Çünkü tüm dünyada ortalama ömür uzamaktadır. Bu sorun gelişmekte olan ülkelerde de öne çıkacak önemli bir sorun olacaktır.
Nüfus artışı hızının az olması;
- Nüfus sayısı azalır.
- Yaşlı nüfus artarak, nüfus dinamik özelliğini yitirir.
- İş gücü Azalması veya sıkıntısı başlar.
- Ülkenin geleceği tehlikeye girer.
Türkiye’de yaşlılık döneminde ihtiyaç duyulan hastalıkların tedavisi ve bakımı büyük oranda genel sağlık hizmetleri içinde gerçekleştirilmektedir. Huzurevleri ve yaşlı bakımevleri Türkiye’nin batı yarısında toplanmıştır. Söz konusu hizmetlerin maliyetleri yüksektir. Çoğu zaman yaşlılar bir sosyal güvenlik kuruluşunun koruması altında değildir. İhtiyaç duyulan hizmetlerin büyük kısmı vakıflar veya ticari kuruluşlar tarafından sağlanmaktadır.
Türkiye’nin yaşlılık konusunda temel politikası, yaşlıların bulundukları ortamda bakılması veya baktırılması esasına dayanmaktadır. Dünyada yaşlıların bakımı ile ilgili yeni strateji de bu yöndedir. Huzurevleri ile bakımevlerindeki yaşlıların, sosyal açıdan yalnızlığa itildiği düşüncesi hakimdir. Bunun yerine evde bakım projeleri daha çok desteklenmektedir. Bunu sağlamak için yaşlı başına belli bir bakım ücretinin ödenmesi, görevlilerin erken ve ileri yaşlıların bakımını yaşadıkları ortamlarda gerçekleştirmeleri temel uygulamalardır. Türkiye’de evde veya yerine bakım konusunda çalışmalar yapılmaktadır. Konunun istismar edilmemesi, iyi bir denetleme sisteminin kurulması ile sağlanabilecektir.