Mekkeliler Kâbe’nin Girişinde Hz. Muhammed’i (S.A.V.) Görunce Niçin Çok Sevinmiş Olabilir
Soru : ADİL BİR HAKEM
Hz. Muhammed’e (s.a.v.) otuz beş yaşlarında iken yer yüzünün ilk mabedi olan Kâbe, bir sel felaketinden dolayı buyuk hasar görmuştu. Mekke’nin ileri gelenleri
Kâbe’yi onarmaya karar verdiler.
Kâbe’nin tamiratı tamamlanıp sıra Hacerü’l-Esved denen siyah taşın yerine konulmasına gelince kabileler arasında anlaşmazlık çıktı. Herkes bu şerefin kendi kabilesine ait olmasını istiyordu. Neredeyse savaş çıkacaktı. Uzun tartışmalar sonucunda Kâbe’ye ilk girecek kimseyi hakem tayin etmeye karar verdiler. Bu sırada Kâbe’nin girişinde Hz. Muhammed (s.a.v.) görundu. Herkes onun gelmesine çok sevinmişti. Durumu Hz. Muhammed’e (s.a.v.) anlattılar. Hz. Muhammed (s.a.v.) bir örtu istedi ve getirilen örtunun uzerine Hacerü’l-Esved’i koydu. Daha sonra butun kabile reislerinden örtuyu beraberce tutup kaldırmalarını istedi. Herkes örtunun bir ucundan tutup taşı konulacağı yere kadar taşıdı, sonra Hz. Muhammed (s.a.v.) taşı kendi elleriyle yerine yerleştirdi. Böylece sorun çözulmuş oldu.
(Mevlâna Şibli, Asr-ı Saadet, İslam Tarihi, C 1, s. 135-136.)
Mekkeliler Kâbe’nin girişinde Hz. Muhammed’i (s.a.v.) görunce niçin çok sevinmiş olabilir? Nedenlerini örnekteki gibi yazınız.
• Hz. Muhammed (s.a.v.) guvenilir biri olduğu için ….
Ödev cevabı kısaca : Mekkeliler, Kâbe’nin onarımında yaşanan anlaşmazlığın çözümü için Hz. Muhammed’i (s.a.v.) gördüklerinde çok sevinmiş olabilirler çünkü onun güvenilirliği, adil davranışları ve toplumda yüksek itibarı, sorunları adil bir şekilde çözeceği ve barışı sağlayacağına olan inançlarını artırmıştır. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) gelmesiyle birlikte çatışmanın barışçıl bir şekilde sonuçlanması ve toplumun huzur içinde olması umuduyla sevinmiş olabilirler.
Mekkelilerin Hz. Muhammed’i Görünce Sevinme Nedenleri
1. Güvenilirlik: Hz. Muhammed (s.a.v.), “El-Emin” lakabıyla anılacak kadar güvenilir biriydi.
2. Adalet Duygusu: Herkese adil davranmasıyla tanınıyordu.
3. Sorun Çözme Yeteneği: Zeki ve problem çözme yeteneğiyle öne çıkıyordu.
4. Birleştirici Güç: Kabileler arasındaki gerginliği ortadan kaldırabiliyordu.
5. Sevgi ve Saygı: Dürüstlüğü, merhameti ve cömertliğiyle sevilen ve saygı duyulan biriydi.
Örnek: Hacerü’l-Esved’in yerleştirilmesi konusundaki anlaşmazlıkta Mekkeliler, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) adil davranacağına inanarak O’nu hakem seçmişlerdir. O da sorunu tüm kabileleri memnun edecek şekilde çözmüştür.