10. Sınıf Kimya Anadol Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları


Asitleri Ve Bazları Nasıl Ayırt Edersiniz

Asitleri Ve Bazları Nasıl Ayırt Edersiniz Bu Konuda Sizlere Kısa Bilgiler Vereceğiz.

Asit ve bazların ayırt edilmesi için indikatör (belirteç) dediğimiz maddelerden yararlanırız. Bu maddeler asit veya baz ile etkileşime girdiklerinde renk değiştirirler. Örneğin kırmızı lahana asidik bir çözeltiyle tepkimeye girdiğinde mordan kırmızıya, bazik bir çözeltiyle tepkimeye girdiğinde mordan yeşile döner. Bu durumda kırmızı lahana indikatör görevi görmüş olur.

Daha bilimsel bir yaklaşım için asidin (veya bazın) yoğunluk seviyesini de ölçebileceğimiz pH kağıdı kullanılır. Bir maddenin asitlik veya bazlık derecesini ölçmek için kullanılan üzerine farklı indikatörler emdirilmiş özel test şeritlerine pH kağıdı denir. PH kağıtları tek kullanımlıktır. Çözeltinin asit ya da bazlık durumuna bağlı olarak pH kağıdında renk değişimi meydana gelir. Test şeridi pH kağıdı kutusunun üzerindeki pH ölçeği ile karşılaştırılır ve ölçekte test kağıdının rengine uygun bölge belirlenir. Bu bölgenin pH değeri okunur. Böylece pH kağıdı ile pH ölçümü yapılmış olur.

  • Asit çözeltilerini başka sıvılardan ayırt etmek için turnusol kâğıdı kullanılır. Asitler, mavi turnusol kâğıdını kırmızıya çevirir.
  • Asitler suda çözünmelerinden dolayı iyonlarına ayrışır ve içinde iyon barındıran sıvı elektrik akımını iletir. Elektrik akımını ileten sıvılara elektrolit denir.
  • Asitler metallerle tepkimeye girerek hidrojen gazı (H 2 ) açığa çıkarırlar
  • Asitler metallere aşındırıcı etki yaparlar. Bu özelliğinden dolayı asitler metal kaplar içerisinde değil, cam ya da plâstik kaplarda saklanır.
  • Asitler bazlarla tepkimeye girerek tuz ve su oluşturur. Bu olaya nötrleşme tepkimesi denir, ekzotermik bir olaydır.


Yorum yapın