Sizce Hasedin Sebepleri Nedir
Düşmanlık, kıskançlık, kibir, liderlik sevdası ve kötü huy hasedin sebepleridir. Topluma büyük zarar veren hareketlerdir bunlar. Çünkü toplum içinde ayrışmaya çatışmaya yol açarak huzurun kaybolmasına yol açacak davranışlardır.
- Düşmanlık: İnsanlar kendisine ya da çevresindekilere yapılan kötülükler nedeniyle birilerine kin besler ve düşmanlık eder. Bu kişilerin başına gelen felaket geldiği zaman buna sevinir ve kendi mükafatı sanır.
- Kıskançlık : Emsallerinden birinin mevki, ilim servet sahibi olduğu zaman, ona karşı büyüklük taslayacağını düşünerek haset etmek. Karşısındakinin kibrine karşı dayanamayıp hasetlik etmek.
- Kibir : Kibirlenip karşısındakileri küçük görmek, isteklerine hizmet ettirmek.
- Gayesine ulaşamama korkusu: İki kişinin bir amaç için birbirlerini çekememesi ve haset etmesidir.
- Liderlik sevdası: Parmakla gösterilen tek kişi olmayı istemek. Mesela; bir adamın, ilmin herhangi bir dalında emsalsiz olmak ve övülmek isterken kendisiyle aynı seviye de birinin olduğunu duyması üzerine, o kişinin bu özelliğini yitirmesini istemesidir.
- Kötü huy: Daima başkalarının gerilemelerini seven ve Allahu Teâlânın lütfuna cimrilik gösteren insan. Bunda kendisinin bir menfaati, yahut kendisine gelecek bir zararı uzaklaştırmak niyeti yoktur. Sırf nefsin kötülüğü ve Allahu Tealânın nimetlerinin kullarına verilmesindeki cimriliğidir.
Maalesef ki bu 6 sebep yaşamımızın bir parçası haline gelmeye başladı. Çevremizde çoğu insanın bu sebepler doğrultusunda yaşadığını da görmekteyiz. Dolayısıyla kıskançlık (hasetlik) aldığı başını gidiyor. Bunun tahribatının da kimse farkında değil! Bizler bu yazımızla farkında olalım diyoruz. Bizleri hem bu dünyada hem de ahirette sıkıntıya sokacak olan bu kalp hastalığından kurtulalım. Günaha düşmemek için haset etmenin zararlarını madde ile gelin hep birlikte okuyalım.
Haset, kıskançlık ve çekememezliktir. Genelde düşmanlık, kibir, açgözlülük, önde olma ve büyüklenmek gibi duygular sebebiyle ortaya çıkar. İslam dini, haset etmenin kötü bir davranış olduğunu bildirmiş ve bundan kaçınılmasını istemiştir. Haset etmekle insan hem kendini hem de arkadaş ve yakınlarını huzursuz etmiş olur.
Hasetlik, insanların ruh sağlığını bozabilir. Sağlıklı iletişim kurmayı engeller. Paylaşma, yardımlaşma ve güven duygularını zedeler. Eş, kardeş ve arkadaşlar arasında huzursuzluk oluşturur. Ailelerin dağılmasına neden olabilir. Bu duygu başkalarına zarar verilebilir, gereksiz, kırıcı tartışmalara yol açabilir.